Kuukausiraportti 1/2021

 

Tammikuu on ollut kohtalaisen kylmä kaikkialla Suomessa ja näin paljon lunta en ole näillä leveysasteilla vielä nähnytkään. Pakkaset ovat näkyneet meillä pieninä haasteina lämmityksen kanssa, sillä nyt on erityisen selvästi huomannut sen, missä eristys on kunnossa ja missä ei. Alakerrassa lämpötila on nurkissa helposti +14, kun taas vintissä ollaan jo niissä nurkissa pakkasen puolella. 
Kummankin etätyöpisteet sijaitsevat yläkerrassa, joten villasukkaa on saanut vetää villasukan päälle.

Petasin koko marras-joulukuun tammikuun pienelle kulutukselle, maksamalla esimerkiksi autovakuutuksen ennakkoon, mutta eihän se mennyt sinnepäinkään. Tässä siis tammikuun kootut selitykset:

Tulot:  
1218,13e.
Summa sisältää palkan lisäksi korkotuloja vuodelta 2020 seuraavasti: 
ASP 300,00e. *
Säästötili OP 5,29e. **
Tämän lisäksi sain vielä käyttöön tarkoitetulle käyttötililleni Svea Ekonomiin korkotuloja 6,25e, mutta koska tämä tili ei näy kirjanpidossani millään tavalla, ei tätä summaa tuloissa ole.

* Minulla ei ole suunnitelmaa ASP tilin osalta, vaikka talon hankkimisen myötä tili jäi jokseenkin tarpeettomaksi. Tällä hetkellä annan korkojen vain juosta kaikessa rauhassa ja mietin asiaa joskus myöhemmin. Jos ASP tilin rahoja ei käytetä asunnon hankkimiseen, niin koroista täytyy tilin sulkemisen yhteydessä maksaa verot. 

** Tästä eteenpäin tavalliselle säästötilille ei korkoa enää maksetakaan (ilmeisesti tilanne on sama kaikissa suomalaisissa pankeissa?), joten nämä korot olivat viimeiset sitä laatua.

Menot: 
Asuminen: 283,05e . Summasta 233,05e on nuohoojan lasku, joka nousi yllättävän suureksi. Talossa ei ole käynyt nuohoojaa 20- vuoteen, joten hän joutui tekemään tavallista käyntiä kattavamman perustarkastuksen. 
Ruoka: 70,48e. Palautin yhdellä kauppareissulla sekä pulloja, että jouluarvat, jolloin kyseinen kauppareissu jäi 4,20e plussan puolelle.
Bensa: 0,00e
Harrastukset: 35,00e salimaksu.
Apteekki: 26,32e.
Vaatteet: 150e takki. Yritin etsiä talvitakkia koko alkutalven ajan siinä onnistumatta ja olinkin jo päättänyt, että tämän vuoden puolella en sitä enää hanki. Sitten tulivat pakkaset. Huomautuksena sanottakoon, että olin sotkenut ainoan takkini maaliin, joten tämä tuli todellakin tarpeeseen. 
Hengityssuojaimet: 56,05e töihin. Mahtaakohan hengityssuojaimia saada vähentää verotuksessa..?

Yhteensä: 620,90e.
Säästöön: 597,23e.
Säästöprosenttini: 49%.
 
Siirsin viime vuoden ajan lähes kuukausittain Svea Ekonomin käyttötililleni 200e suurempia hankintoja varten ja olen suoraan sanoen kyllästynyt tähän järjestelyyn. Kyseisen tilin varoja en laske kirjanpitooni mukaan, sillä pyrin tällä välttämään sen, etten ole jonain vuonna (esim. autoa vaihtaessa) koko vuotta tappiolla. Tappiolla tarkoitan sitä, että varallisuus on koko vuoden pienempi kuin edellisenä vuonna.
Tämä on kuitenkin tarkoittanut sitä, että se 200e on "haihtunut tuhkatuuleen" jokaisesta palkastani. Minulla ei myöskään ole tiedossa suurempia menoja 2021-2022, joten motivaatiota puskurin säästämiseen ei kauheasti ole. Aiemmin tilille säästetyt rahathan menivät keittiön maksamiseen. En siis ainakaan nyt kevään aikana aio säästää käyttötililleni rahaa erikseen, vaan kaikki menevät ihan oikeasti säästöön. Katsotaan tilannetta uudestaan syksymmällä, tai sitten kun jonkun suuremman hankinnan tarve ilmenee.
 

Kommentit