Mihin kulutin 2020?

 

Kaikista seuraamistani asioista kokonaiskulutuksen seuranta on mielestäni itselleni se kaikista tärkein mittari, erityisesti suurempien menoerien osalta, sillä jatkuvat pienet erät saavat kokonaisuuden nopeasti hämärtymään. Kokonaisseurannan avulla pystyn myös jatkossa helposti vertaamaan vuosia keskenään. En ollut tällaista koostetta tehnyt aiempina vuosina ja olen todella tyytyväinen, että päätin tällaisen tehdä, sillä kokonaiskulurakenteeni oli varsin erilainen, kuin oletin. 

Yhdistelin menoja suurempiin pääluokkiin ja listasin menot suurimmasta alkaen kokonaiskuvan hahmottamisen helpottamiseksi. 

Koti: 3 482,51e.
 Sis. Asuminen: 1 609,92e.
        Remontti: 927,16e.
        Sisustus: 927,16e.

Asuminen ei varmaan kauheasti selittelyjä kaipaa. Kulut ovat mielestäni vuositasolla varsin kohtuulliset ja tulevat mitä luultavimmin pysymään myös tänä vuonna samassa kokoluokassa.

Remonttikulujen summa on tässä varsin harhaanjohtava, sillä maksoin valtaosan keittiöstämme huijaustililtäni, jonka kirjaukset eivät näy kirjanpidossani lainkaan. 
Tilille on tarkoitus siirtää rahaa vähitellen "piiloon", josta sitten makselen juuri tällaisia suurempia menoeriä.
Tällä pyrin välttämään sen, että olisin jonain vuonna koko vuoden tappiolla jonkun suuren oston vuoksi. Todelliset remonttikulut liikkuvat siis 5000e:n tienoilla, mutta tästä ja keittiöremontista tarkemmin kuitenkin vasta ensi viikolla. Remonttikulut tulevat pysymään korkeina luultavasti koko seuraavan vuosikymmenen, sillä keittiö on ainut kokonaan valmis tila ja valtaosa viime vuonna kuluneesta summasta menikin juuri keittiöön. Taloa ei ole tarkoitus remontoida tietyssä aikataulussa, vaan sen mukaan, minkä verran säästämisen ohessa tilistä on mahdollista irroittaa.
Sisustuskategorian osalta täytyy mielestäni olla tarkkana, milloin puhutaan koti kategoriaan menevästä sisustamisesta ja milloin ylimääräisestä, turhasta kuluerästä (vrt. paistinpannu ja kukkaruukku). Tähän kategoriaan sujahti mukaan myös niitä turhia menoja, mutta koska 95% luvusta oli mielestäni tarpeellista sisustamista, niin laitoin koko summan koti kategoriaani. 927,16e:n summa pitää siis sisällään:
433,99e uuden patjan ja tyynyn, erittäin tarpeellisia.
308,42e keittiön kaappien sisusteita ja keittiön kattolampun. Tarpeellisia.
108,00e mattoja. Ennen näitä meillä ei ollut yhtä ainoaa mattoa lattioilla, joten pidän myös näitä tarpeellisina.
76,75e muuta. Tämä olisi se kohta, jonka olisin suurimmaksi osaksi voinut siirtää kategoriaan muuta tarpeetonta menoa, mutta laiskuuttani ja varmistaakseni tulevina vuosina raportoinnin pysymisen mahdollisimman samankaltaisena, olkoon nämäkin päiväpeitot, pyyhkeet, korit jne. kategoriassa koti. 
Tarpeellista tähän summaan sisältyi sen sijaan esim. verhotangot.

Auto: 1470,43e.
 Sis. Bensa: 685,34e.
       Autovakuutus: 350,04e.
       Autovero: 228,49e.
       Varaosat: 122,56e.
       Katsastus: 84,00e.
 
Autokulut rehellisesti sanoen yllättivät minut. Ajamiseni on jo tällä hetkellä niin vähäistä, kuin sen on mahdollista olla luopumatta autosta kokonaan ja kuten erittelystä voikin huomata, yli puolet kaikista kuluista on jotain muuta, kuin itsessään ajamisesta aiheutuvaa kulua. Nämä muut kulut olisivat myös vielä huomattavasti korkeammat, jos emme pystyisi korjaamaan autoa itse. Vahva veikkaukseni on, että nämä kulut tulevat vain nousemaan vuosi vuodelta, vaikka itse ajokilometrit eivät muuttuisi. Autoilun kulujen osalta täytyy kuitenkin muistaa, että saan osan menoista takaisin kilometrikorvauksien muodossa ensi syksyn veronpalautuksissa, joten lopputilanne ei tule olemaan lähellekkään näin huono.

Ruoka: 1012,72e.
 
Mielestäni varsin kohtuullinen tulos jota olisi hyvä pystyä ylläpitämään myös tulevina vuosina. 
Tietysti inflaation myötä se kävisi vuosi vuodelta vaikeammaksi, mutta katsotaan. 

Ulkonäkö: 402,30e.
 Sis. Vaatteet: 342,30e.
        Kampaamo: 60,00e. 
 
Ulkonäkökategoriastani minulla ei ole oikeastaan mitään sanottavaa, sillä en tiedä, mikä olisi ns. tavallinen summa tällaisessa kategoriassa. Kuulisin mielelläni mielipiteesi. 

Terveys: 365,96e.
Sis. Apteekki: 283,56e.
       Terveyskeskusmaksut: 82,40e.

Pahoin pelkään, että tämä on kategoria, joka on vain nousemaan päin. Selityksiä tämä ei kuitenkaan liene tarvitse, terveys ennenkaikkea. 

Muut tarpeelliset: 79,40e.
Sis. Työtarvikkeet: 59,40e. Mustepatruuna.
       Puhelin: 20,00e. Minulla on prepaid liittymä, jota latasin näemmä kahdesti viime vuoden aikana. 

Muut tarpeettomat: 75,25e.
Sis. Joululahjat: 41,35e.
       Muumimuki: 8,95e.
       Kirja: 24,95e.
 
Tarpeettomien kategorian summa on sen verran pieni, etten koe sen vaativan erityisiä toimenpiteitä. 
 
Yhteensä kuluni 2020:  6 888,57e.
 
Kaikenkaikkiaan katson kulutukseni olevan varsin hyvin hanskassa, mutta yllätyin siitä, miten minulla näyttää menevän pienehköjä summia vähän kaikkialle. Kategorioista auto yllätti minut ehdottomasti kaikista eniten, sillä vaikka tiedostan esim. autovakuutuksen ja -veron olemassaolon varsin selvästi, sillä joudun kuitenkin pienien tulojeni takia valmistautumaan niiden maksuun jo hyvissä ajoin, niin siltikään en ole osannut ajatella niitä autoilun kuluina. Toinen suuri yllättäjä oli apteekkiin kulunut summa, sillä määrällisesti en kanna sieltä tavaraa kassikaupalla, mutta lääkkeet ovat todella kalliita.
Positiivisista yllätyksistä mainittakoon, että oletin ruoan kulutuksen olevan huomattavasti korkeampaa ja olisin ehdottomasti luullut sen menevän autoilun kulujen edelle, mikä tietysti kertoo osaltaan vain autoilun kulujen suuruudesta. 
 
 

Kommentit