Blogi täytti vuoden!

 

Blogin 1-vuotissyntymäpäivän kunniaksi ajattelin käydä läpi mennyttä vuosikymmentä talouteni osalta ja valottaa hieman sitä, mitä ennen blogin aloittamista oli jo ehtinyt tapahtua. Mitenkään hirmuista nousukiitoahan nämä vuodet eivät ole olleet, sillä olin 2010 vasta 16-vuotias, mutta jotain tällekin vuosikymmenelle sentään mahtui. Aloitin oman tiliseurantani vasta vuonna 2015, mutta minulla on jonkinlaista dataa olemassa myös varhaisemmilta vuosilta, sillä silloin
pankeilla oli vielä tapana lähettää tiliotteita postitse kotiin mappiin laitettavaksi.

2010: + 4441,73e.
Nostan aina mielessäni virtuaalista hattuani ihmisille, jotka ovat joutuneet velkaantumisen tai muun syyn takia muuttamaan radikaalisti talouskäyttäytymistään ja näin opettelemaan uuden käyttäytymismallin. Itse olen päässyt tässä asiassa helpolla, sillä säästäminen on tullut minulla luonnostaan ja olen koko ikäni vain toistanut samaa kaavaa uudelleen ja uudelleen. 
Lapsena minulla oli tapana kerätä 800e:n nippuja käteistä pankkiin vietäväksi ja koska sain ensimmäisen pankkikorttini vasta 18-vuotiaana, niin siellähän ne rahat myös pysyivät. 2010 vuoden summa siis sisältää "alkupääomani" 2000e, jonka äitini talletti tililleni ollessani 2-vuotias, kolme 800e:n käteistalletusnippua ja tilille tulleet korot. 3x800e:n niput on käytännössä kerrätty ehkä ikävuosina 8-16, jolloin olen keskimäärin saanut rahaa eri lähteistä 300e/v, 25e/kk (ei ole näin mustavalkoista, sillä en koskaan saanut esim. viikkorahaa. Laskelma on vain esimerkkinä siksi, jos jollekin 800e:n niput kuulosti suurelta).

2011: +5758,73e.
Myin vanhoja lukiokirjojani, lelujani, pesin sukulaisten ikkunoita jne.

2012: +10873,73e. 
Tähän aikaan kävin lukion viimeistä vuotta, täytin 18 vuotta (ja sain sen ensimmäisen pankkikorttini!)
ja pääsin myös ihka ensimmäiseen työpaikkaani, siivoojaksi. Asuin edelleen kotona, eli jokainen sentti palkasta meni säästöön.

2013: + 15 988,73e.
Jatkoin samassa työpaikassa samalla palkalla, joten säästöön jäi täsmälleen sama summa kuin vuosi sitten.

2014: +23 103,26e.
Muutin ensimmäiseen soluasuntooni, aloin saada opinto- ja asumistukea ja tein siivojan hommia vuoden 2014 puolella vielä muutaman kuukauden. Läksiäislahjaksi sain käteen kaikki reilulta kahdelta vuodelta kertyneet lomarahat, mikä tuntui valtavalta summalta, varsinkin kun en ollut sellaisten lomarahojen olemassaolosta tiennytkään. Opintotuesta onnistuin myös säästämään joka kuukausi jonkun kympin, sillä söin käytännössä pelkkää puuroa, kuljin vain jalkaisin ja pesin pyykkini käsin, sillä pyykkitupa olisi ollut maksullinen.
 
31.12.2015: +27 006,18e. 
Täytin 21-vuotta ja aloin vihdoin pitämään kirjaa taloudestani. Muutimme avopuolisoni kanssa yhteen ja pyykkien käsinpesurumbani päättyi siihen. Tämän vuoden säästöt kertyivät pääasiassa työharjoittelupaikasta, joka suostui maksamaan ihan oikeaa palkkaa! Muutama kymppi tuli jälleen tuista säästämisestä. 

31.12.2016: +38 016,86e.
Kuten pääoman kehityksestä saattaa arvata, valmistuin ja pääsin töihin suoraan koulunpenkiltä, joka päättyikin joulukuussa irtisanoutumiseen. Olin kyseisen 9kk:den aikana loukannut käteni aika pahasti, enkä lopulta nähnyt mitään muuta mahdollisuutta kuin irtisanoutua, sillä en olisi pystynyt kaupan töitä enää jatkamaan. En saanut apua mistään, sillä työterveyslääkärit systemaattisesti kieltäytyivät edes vilkaisemasta kättä. Ilmeisesti oletuksena oli se, että tulin vain hakemaan saikkua. Minulla ei tuohon aikaan ollut mitään tietoa esim. työpaikan vakuutuksista tai vastuista, enkä ole kovin tarkkaan jälkikäteenkään tutkinut olisiko minulla ollut oikeus esim. korvauksiin, sillä asia oli jokatapauksessa jo mennyttä ja liian myöhäistä.

31.12.2017: 45 373,31e. 
Irtisanoutumiseni takia alkuvuosi 2017 menikin karenssissa  (et voi saada työttömyystukea, jos olet itse lopettanut työt) ja kirjanpitoni mukaan sain työttömyystukea ensimmäisen kerran 28.4 (karenssi itsessään on 3kk, jonka jälkeen kela vasta käsittelee asiasi, yleensä muutamassa viikossa). 
Hain talven ja kevään aikana töihin, mutta hyvin nopeasti kävi selväksi, että käsi oli edelleen niin huonossa kunnossa, etten olisi pystynyt mitään aloittamaan. Täysin normaaliksi palautumisessa menikin koko vuosi 2017, pahin kipu oli ohi 4-5kk:den jälkeen. Kesäkuussa pääsin toimistotöihin, missä hommassa olinkin loppuvuoden.

31.12.2018: 57 105,05e.
Jatkoin samassa työpaikassa aina elokuun loppuun asti, minkä jälkeen aloitin nykyisessä työpaikassani syyskuussa 2018. Työpäivät lyhenivät ja palkka laski samassa suhteessa, mutta olin ja olen edelleen päätökseeni enemmän kuin tyytyväinen.  Tiesin muuton lähestyvän, joten säästin jokaisen mahdollisen sentin. 

31.12.2019: 47 273,02e.
2019 oli ensimmäinen vuosi, kun aloin miettimään vaihtoehtoja tilisäästämiselle. 
Tutustuin Fellow Financeen, Nordnetissa tein ensimmäiset ostot lokakuussa ja sain ensimmäistä kertaa apua pääoman tuotoista säästämiseeni.
Kesällä ostimme oman kodin ja niin kuin kuukausiraporteistani on saattanut huomata, ei siellä lainankorkoja näy. Talo siis ostettiin suhteilla 40/60 (minulla 40%) käteisellä. 
Arvoa kodillamme ei ole, eikä sillä merkitystä olisikaan, sillä emme ole taloa koskaan myymässä (eikä sitä kukaan ostaisi), joten osto laski netto-omaisuuteni arvoa ostohinnan verran, eli 15 200e.
 
Ei varmaan tarvitse erikseen mainita, että emme asu kehäkolmosen sisäpuolella.

Kommentit